Kostarická kuchyně
19.02.2023
Kostarická kuchyně
Kostarická kuchyně vychází především ze španělské kuchyně, byla ale ovlivněna také kuchyní místních Indiánů (například kostarický pokrm tamale pochází od indiánského kmene Aztéků) a na karibském pobřeží také kuchyní afro-karibskou.
Příklady kostarických pokrmů
Příklady kostarických pokrmů:
- Casado, směs rýže, fazolí, dušeného masa, smaženého plantainu a salátu
- Gallo pinto, smažená směs rýže a fazolí
- Tamales, plněné kukuřičné těsto podávané zabalené v banánovém listu
- Empanada, plněná kapsa z těsta
- Bocas, malé chuťovky podobné španělským tapas
- Tosteles, plněné sladké pečivo
- Picadillo, dušená směs masa a zeleniny
- Makaróny, druh těstovin
- Chorreada, placka z kukuřičné mouky
- Olla de carne, hovězí polévka s mrkví, bramborami, plantainem, maniokem a čajotem
- Sopa negra, polévka z fazolí a vejce
- Ceviche, pokrm ze syrové ryby nebo mořských plodů podávaný s citrónem a chilli
Příklady kostarických nápojů:
- Rum
- Káva
- Mistela, alkoholický nápoj z vína
- Guaro, pálenka z cukrové třtiny
- Kokosová vodka